Nasas Spitzer, TESS har funnit LP 791-18 d, en planet i jordens storlek täckt av vulkaner. Planeten, på bilden ovan illustrerad i ett konstnärskoncept, är en värld i jordstorlek, cirka 90 ljusår bort.
Gravitationsdragningen från en mer massiv planet i systemet, visad som en blå skiva i bakgrunden, kan ge uppvärmning och vulkanutbrott, skriver Nasa på sin hemsida.
Astronomer har alltså upptäckt en så kallad exoplanet i jordstorlek, eller en värld bortom vårt solsystem, som kan vara täckt av vulkaner. Det är i varje fall vad man tror efter observationerna som publicerades under torsdagen (17 maj). Forskare hittade och studerade planeten med hjälp av data från Nasas TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) och det pensionerade Spitzer Space Telescope, samt en mängd markbaserade observatorier.
LP 791-18 d kretsar runt en liten röd dvärgstjärna cirka 90 ljusår bort. Forskare uppskattar att den bara är något större och mer massiv än jorden.
Det som är mest intressant är att den här planeten sitter på den så kallade ”inre kanten” av den beboeliga zonen. Alltså det traditionella intervallet av avstånd från en stjärna. Forskare antar att flytande vatten kan finnas på en planetens yta. Den är också tidvattenlåst, vilket innebär att samma sida ständigt är vänd mot sin stjärna.
Dagsidan skulle förmodligen vara för varm för att flytande vatten skulle finnas på ytan, men om planeten är så geologiskt aktiv som forskargruppen misstänker kan den upprätthålla en atmosfär. Temperaturerna kan sjunka tillräckligt på planetens nattsida för att vatten ska kunna kondensera på ytan.
Nasa känner sedan tidigare till två andra världar i systemet, kallade LP 791-18 b och c. Den inre planeten b är cirka 20 % större än jorden. Den yttre planeten c är cirka 2,5 gånger jordens storlek och nästan sju gånger dess massa. Spitzers observationer av den här ”nya upptäckten” var bland de sista satelliten samlade in innan den avvecklades i januari 2020.