technytt.com
Svenskarna stämmer Apple, Google och Samsung på 500 miljarder

Svenskarna stämmer Apple, Google och Samsung på 500 miljarder

Här är svenskarna som kom på en fantastisk uppfinning som i dag används av i stort sett alla som har en mobiltelefon: Sveptekniken.
Nu stäms de stora drakarna, som i princip stulit uppfinningen. Rättegången ska hållas i Texas, USA – och det rör sig om gigantiskt belopp/skadestånd. Ja, kanske upp till 500 miljarder svenska kronor.


Det var nog många som satte morgonkaffet i i halsen under Nyhetsmorgon på TV 4 i morse när morgonsoffan gästades av entreprenören Felix Lindgren.
– VA! Vad sa Steffo i påannonseringen till intervjun. Sa, han 500 miljarder?
Ja, det gjorde han. Och sedan lät han gästen Felix Lindgren berätta.

Han har fördjupad sig i den här historien och berättade om hela förloppet. Från att dessa två svenskar uppfann sveptekniken, sökte – och fick – patent på uppfinningen – men inga stålar när de stora drakarna började massproducera. Nu väntar rättegång.

Det handlar alltså om ett litet svenskt teknikbolag som tar strid mot Samsung, Apple och Google om innovationen svepteknik. I den nyproducerade podd-dokumentären “Miljardpatentet” får vi för första gången höra uppfinnarnas version av händelserna.

Vi tar det från början.
Svepfunktionen i mobiltelefoner existerade inte för knappt 20 år sedan – och i dag är tekniken så vanlig att du faktiskt inte ens tänker på den. Bakom innovationen som förändrade mobil- och stora delar av övrig dataanvändning hittar vi två svenska uppfinnare. Barndomskamraterna Thomas Eriksson och Magnus Goertz, som hade ett gemensamt bolag: Neonode.

I podcastdokumentär: “Miljardpatentet” av journalisten Jesper Spanne och hans bolag Alaska Film & TV berättar de båda uppfinnarna för första gången denna smått osannolika historia.

I början av 2000-talet är pekskärmar i telefoner fortfarande i en tidig fas. Den så kallade användarupplevelse var inget vidare med den ”penna” man var tvungen att använda. Thomas och Magnus ville ha en mobil som gick att styra med fingrarna och helst med bara en hand. Thomas och Magnus blev tvungna att utveckla ny teknik: både hårdvara och mjukvara som gjorde det möjligt att gå från att “peka” till att “svepa”.

– Genom svep kunde man ersätta tangentbordstryck och kombinationer av dessa genom enkla sveprörelser över skärmen,” säger Thomas, numera är medgrundare i XIRIS Group som är en del av UX Ventures AB, i dokumentärpodden Miljardpatentet från Spotify Dok.

– Vi tänkte att en mobil skulle man helst vilja kunna använda med en hand, och att man skulle kunna navigera med sin tumme och nå hela skärmytan. Det andra var att man skulle gå från ”att man trycker till att man ska svepa” för att det är mycket lättare att använda sin mobil på det sättet.

Jesper Spanne, som producerat ”Miljardpatentet” säger till Breakit:
– När jag började bena ut historien för två år sedan fanns nästan inga intervjuer med Magnus och Thomas. Jag tänkte då ‘vad är detta?’. När jag kontaktade dem så förstod jag att det fanns skäl till att de inte velat prata. När man är ett litet bolag som verkar i en cynisk teknikvärld så finns det stora risker med att göra sig ovän med företag som Apple. Det är ett av skälen till att de hittills har varit tysta.

Thomas Eriksson och Magnus Goertz började skissa på sin första telefon Neonode N1 i början av 2000-talet. Hela 20.000 ställde sig på väntelistan. Mobilen byggde på ny teknik, med stor touchskärm som styrdes av sveprörelser. Alla visste då att bolaget som knäckte nästa stora teknikgrej skulle bli vinnare. Därför kunde inte Neonode vara alltför transparenta med sin innovation i rädsla för bland andra Ericsson och Nokia.

– Här fanns ett gyllene tillfälle att bryta sig in. Mobiltelefonen då var en knapptelefon med liten display. För oss handlade det om att få in internet, och då behövde man större skärm. Man skulle kunna använda den med bara en hand”, berättar Magnus Goertz i Miljardpatentet.

Vid den här tidpunkten var inte ens Apple med i racet och iPhone inte påtänkt. Steve Jobs och Apple fokuserade på datorer och bärbara musikspelare – iPods.

Neonode presenterade sin nya teknik under en mässa i Tyskland. Mobiltillverkare från hela världen flockades runt deras monter. Neonode förstod att de andra teknikbolagen skulle komma att härma och därför tog patent på två uppfinningar – svepteknik och optisk touch. Två tekniker som i dag används av i. stort sett alla mobiltillverkare.

Samsung var det första företaget som intresserade sig för tekniken. Och Apple köpte en telefon undercover. Den levererades till en adress kopplad till Apple. Samsung bjöd samtidigt in tio lovande bolag till möte i London, där vi var ett av dem, berättar Thomas Eriksson.

Mötet i London blir en central pusselbit i vad som komma skall. Det blir också ett licensavtal som Neonode skriver under med Samsung 2005 där det står att de ska samarbeta. De skulle betala ett par miljoner för att använda sig av tekniken, och sen två euro (22 kronor) per tillverkad telefon.

Detta är nu det starkaste dokumentet inför den stundande rättegången. Två euro per telefon från Samsung som använder tekniken. Samsung har naturligtvis sålt miljontals telefoner med den här tekniken sedan 2005.

Neonode träffade ingenjörer i Sydkorea. Men projektet rann ut i sanden. Samsung, Apple och Google lanserade sina smartphones. Men det är just det där licensavtalet som skrev på med Samsungsom blir bästa beviset i rättegången.

Thomas Eriksson och Magnus Goertz har båda lämnat Neonode och sålt sina aktier. En ny ledning har tagit över. 2008 lade Neonode ner sin utveckling av mobiltelefoner efter att ha dragits med stora försäljningsproblem och en aktiekurs i botten.

Felix Lindberg, gäst i TV 4:as morgonsoffan under fredagen, säger i intervjun:
– Det är en rafflande rättegångsprocess med amerikanska toppadvokater, hemliga dokument och smutskastning. Det här är riktigt, riktigt spännande.

Att grundarna inte alls är med i bolaget längre, vad var deras känslor i det hela?
– De har inget ägande och inga pengar att tjäna på processen. Däremot en upprättelse rent prestigemässigt. Tänk dig själv att till dina barn och barnbarn kunna säga när någon använder en telefon och navigerar med fingret: ”det var farfar som kom på det där”.

Rättsprocessen som alltså ska hållas i Texas, USA, enligt beräkningarna inom ett år, kommer att bli ett av de största patentmålen i historien. Men enligt Jesper Spanne, som gjort dokumentären har uppfinnarna medvetet dragit sig undan.

– Framför allt Magnus är skeptisk till processen. De är visionärer och drömmer om att skapa nya verktyg. De är inte intresserade av att stå i rättssalar, säger han till Breaket.

Varför tror du att den här storyn inte är speciellt omskriven i media, frågar Breaket?
– En anledning till det tror jag är att rättsprocessen är lite komplex med många juridiska turer. Amerikansk media har inte heller uppmärksammat speciellt mycket. Hela patentvärlden är egen – de har koll – men inte gemene man.Lamborghinis nya superbåt drar 88 liter per mil

Lamborghinis nya superbåt drar 88 liter per mil

Här är den mest kraftfulla och kompakta yachten i världen.En…
Skräckbilderna från New York – katastrofvarning!

Skräckbilderna från New York – katastrofvarning!

En gul rök ligger tät över New York – som…
Messi orsakar hysteri – de ligger bakom affären

Messi orsakar hysteri – de ligger bakom affären

Lionel Messi flyttar till Inter Miami – och det skapar…
Svenske Mattias utmanar Apple, Google och Microsoft

Svenske Mattias utmanar Apple, Google och Microsoft

Det handlar om internets gigantiska arkiv. Bolag och privatpersoner i…
Därför sågar experterna Apples jättenyhet

Därför sågar experterna Apples jättenyhet

I början på veckan lanserade Apples vd Tim Cook företagets…
Saabs nya u-fordon kan stanna 6 månader på 3000 m djup

Saabs nya u-fordon kan stanna 6 månader på 3000 m djup

Saab som bilmärke är dött och begravet. Men nu kommer…
Skandalbolag inviger Sveriges största solpark

Skandalbolag inviger Sveriges största solpark

För en vecka sedan invigdes Sveriges största solpark i Fjällskär…
Polestar ger sig ut på djupt vatten med ny elbåt

Polestar ger sig ut på djupt vatten med ny elbåt

Den har skandinavisk design. Den kommer göra sig bäst i…
Saab:s trippel-order värd 4,5 miljarder

Saab:s trippel-order värd 4,5 miljarder

Saab har på bara de tio senaste dagarna satt tre…
Svenskarna stämmer Apple, Google och Samsung på 500 miljarder

Svenskarna stämmer Apple, Google och Samsung på 500 miljarder

Här är svenskarna som kom på en fantastisk uppfinning som…

© Technytt.com 2023. 
Technnytt produceras av Techniqsolutions Sweden AB. 
Org nr: 556793-6900. Adress: Breda Gatan 8A, 115 21 Stockholm. Ansvarig redaktör: Maths Nilsson.