Visste du att det är 70 år sedan den första överljudsflygningen med ett svenskt flygplan? Under 1953 hördes ljudbangen när Saab 32 Lansen sprängde ljudvallen och flög i 1200 km/h (mach1). Totalt tillverkades 455 stycken och Lansen förblev i operativ användning av det svenska flygvapnet fram till 1997.
En av de viktigaste flygplanen i svensk försvarshistoria fyllde nyligen 70 år, och i år är det 70 år sedan Saab 32 Lansen sprängde ljudvallen. I skuggan av det kalla kriget utvecklades stridsflygplanet 32 Lansen av Saab i Linköping, i början av 1950-talet. Den första flygningen ägde rum den 3 november 1952, med testpiloten Bengt Olow vid kontrollerna.
Flygningen markerade början på ett testprogram som skulle omfatta den första överljudsflygningen av ett svenskt flygplan. Detta skedde den 26 oktober 1953, när Lansen för första gången passerade den så kallade ljudvallen och hastigheten översteg ljudets hastighet (cirka 1 200 km/h).
Lansen hade en tvåmannabesättning, bestående av pilot och navigatör. Det utvecklades från början som ett attackflygplan, men olika versioner tillverkades även för användning som stridsflygplan och spaningsflygplan.
Under en 20-årsperiod utgjorde Lansen ryggraden i Sveriges attackflyg, vars huvudsakliga syfte var att slå tillbaka alla potentiella invasionsstyrkor. I början av 1956 levererades attackversionen A 32A Lansen till luftflyglar i södra Sverige: F 6 i Karlsborg, F 7 i Såtenäs, F 14 i Halmstad och F 17 i Ronneby. Under 1960-talet levererades Lansen även till F 15 i Söderhamn. De sista flygplanen togs ur drift 1978, för att ersättas av Viggen.
Jaktversionen J 32B Lansen hade en kraftfullare motor och var utrustad med radar, vilket gjorde att den kunde upptäcka fientliga flygplan både i dåligt väder och i mörker, uppger Saab. 1958-59 var denna version baserad på F 1 flygflygel i Västerås och F 12 i Kalmar. Under 1960-talet överfördes de till F 4 på Frösön och F 21 i Luleå, för att kunna användas i norra Sveriges luftvärn. De förblev i tjänst fram till början av 1970-talet.
S 32C-spaningsversionen var utrustad med flygövervakningskameror och hade en radar som var optimerad för detektering av fartyg under maritima spaningsuppdrag. Dessa flögs under perioden 1958-78 av F 11-flygeln i Nyköping, ofta på operativa spaningsuppdrag över Östersjön.
I slutet av sin tid som stridsflygplan i tjänst var ett mindre antal Lansen utrustade med elektronisk krigsföringsutrustning. Dessa användes fram till 1997 som målbåtar i Flygvapnets regelbundna stridsövningar.
Idag finns flera Lansen bevarade på flygmuseer i Sverige och utomlands. Två Lansen har hållits i luftvärdigt skick, som är baserade i Såtenäs och är ett populärt inslag på flygmässor runt om i Sverige.
Fakta Saab 32 Lansen
Fakta Saab 32 Lansen
De inledande diskussionerna till vad som skulle bli Saab 32 Lansen togs redan 1946. Tanken var att utveckla ett attackflygplan som kunde ersätta Saab 18. Man drog också nytta av erfarenheterna från arbetet med Tunnan. Chefskonstruktör och projektledare var Artur Bråsjö.
Det nya planet var tyngre och kraftigare än Tunnan. Pilformen var nu 35 grader jämfört med Tunnans 25 grader. Maxfarten var cirka sex procent högre. Från början tänkte man välja en helt svensktillverkad motor från STAL i Finspång. Men valet föll istället på Avon 100 från engelska Rolls-Royce licensbyggd i Trollhättan med beteckning RM5.
Även denna gång tog Saab fram en demonstrator, Saab 202, i form av en Saab 91 Safir med Lansens pilvinge-planform för att prova lågfartsegenskaperna.
Lansen flögs för första gången den 3 november 1952. Provflygningen genomfördes av Saabs chefsprovflygare Bengt Olow och skedde helt utan missöden. Nästan ett år senare, den 26 oktober 1953, sprängde Lansen ljudvallen som det första svenskbyggda flygplanet.
Från senare delen av 1950-talet till slutet av 1970-talet var Lansen en väsentlig del i det svenska flygvapnet. För många svenskar var planet en bekant syn från himlavalvet under de flitiga övningarna.
Attackversionen var en viktig kugge i det svenska invasionsförsvaret. Attackflyget kallades populärt för ”ÖB:s klubba” och utgjorde en insatsstyrka som snabbt skulle kunna kommenderas ut på Överbefälhavarens order. Sverige hade bestämt sig för att ha kontroll över Östersjöns luftrum.
Saab 32 Lansen tillverkades i tre olika versioner i 454 exemplar. År 1997 togs Lansen ur aktiv tjänst vid målflygdivisionen – hela 45 år efter premiärflygningen.
Källa: Saab