Vad är receptet för att bli och vara lycklig? Världens längsta studie om detta centrala ämne för hur vi förhåller oss till livet är just analyserat och klart.
Nära relationer är receptet för lycka – och att dela med sig.
Och i topp är de nordiska länderna. Finland kammar hem förstaplatsen för sjätte året i rad. Danmark är tvåa, Sverige på sjätte plats och Norge sjua.
– Det har förändrat hur jag själv lever och synen på mina relationer, säger Marc Schulz, professor i klinisk psykologi vid Harvard, till SVT:s Idébyrån.
The Harvard Study of Adult Development startade redan för 80 år sedan i USA. Fokus var och har varit att ta reda på vad som gör oss människor lyckliga och detta är den längsta studien i världen i ämnet. Resultaten, har nu skrivits ner i boken “The Good Life”, och det råder ingen tvekan om vad som gör oss mest tillfredsställda: nära och goda relationer.
– Jag tror att det som förvånar folk mest är att pengar spelar väldigt lite roll i slutskedet av livet. Många av deltagarna har ångrat att de fokuserat för mycket på sina karriärer istället för sina vänner och familjer, säger professor Marc Schulz.
Studien visar till och med att de som har bättre relationer vid 50 års ålder både är gladare och friskare när de kommer upp i 80-årsåldern. De lever dessutom längre. The World Happiness Report, som projektet heter, mäter nivån på bland annat socialt stöd, personlig frihet, ekonomi och korruption. I årets rapport återfinns alla de nordiska länderna på topp tio. Finland kammar hem förstaplatsen för sjätte året i rad. Danmark är tvåa, Sverige på sjätte plats och Norge sjua.
Marc Schulz och hans medhjälpare påpekar även vikten av det som de kallar ”social fitness”, alltså att man måste träna för att underhålla sina relationer. Detta täcker in till exempel att småprata med främlingar i kollektivtrafiken. Sådant gör att vi mår bättre både mentalt och fysiskt.
Turistorganisationen Visit Finland, tar naturligtvis vara på att Finland för sjätte året i rad ”toppar” och menar att det beror på finländarnas relation till naturen, livsstilen och bastukulturen. Kommer de att om tre veckor anordna en så kallad ”masterclass of happiness”. Personer från 190 länder har sökt och 14 personer har antagits för att besöka en lyxresort i det finska insjöområdet – och studera varför finländarna är så lyckliga.