Den här sköldpaddan är unik – lever och frodas tack vare en fantastisk innovation som har räddat hennes liv.
Hon hade ett stort hål i sitt skal, men forskare har med hjälp av en 3D-modell lyckats rädda henne och har ”täppt igen” hålet.
Hon bor på Birch Aquarium i San Diego och är i dag den populäraste medlemmen av alla fiskar och djur på akvariet.
Historien om sköldpaddan är nästan för bra för att vara sann och att det skulle kunna bli en Disney-film om den här historien råder det ingen tvekan om. Vi tar det från början.
2014 räddades en skadad havssköldpadda och flyttades till San Diegos Birch Aquarium. Hon hittades nära ett kraftverk i New Jersey. När hon anlände till Birch Aquarium var hennes hälsotillstånd livshotande. Hon var kraftigt undernärd, skriver MyModerMet.
Forskarna upptäckte varför. Hon ett stort hål i skalet. Teamet på akvariet var fast beslutna att försöka rädda henne. Inledningsvis gällde det mest att få henne att inte tappa mera vikt. Hon var kraftigt undernärd när hon kom. Men hur skulle hon räddas. Hur skulle hålet i skalet hanteras? Forskarna kom fram till en lösning som skulle bli den första i världen av sitt slag.
Tre år senare, 2017, hade sköldpaddan fått tillbaka all sin vikt, men ”gapet” i skalet var fortfarande det stora problemet. Hon for illa av smärtor. För att göra saken värre hade hon också en onormal kurva i ryggraden, som troligen gav nån form av förlamning.
Birch Aquarium gick då samman med Digital Media Lab vid UC San Diego Library. Tillsammans skapade de en 3D-printad modell för hennes skal.
Nu, sex år senare, mår sköldpaddan bra tack var denna uppfinning. Sköldpaddan genomgick nyligen sin årliga kontroll och har hälsan.
– Vi slog oss ihop med Digital Media Lab på Geisel Library för att skapa en lösning som skulle förhindra att skalet kröker sig ytterligare nedåt. Det är vårt mål att förhindra ytterligare komplikationer och hålla henne så frisk och glad som möjligt, sa Jenn Nero Moffatt, senior chef för akvariets djurvård, redan 2017.
I dag lever havssköldpaddan med ett skydd för hålet i skalet.
– Vi kunde skapa en modell av sköldpaddsskalet över det stora gapet och komma fram till ett skräddarsytt formsydd, berättar Scott McAvoy, chef på Digital Media Lab, till KPBS .
För att stödet skulle passa perfekt utförde teamet 3D-skanning av sköldpaddans skal och skapade från modellen en skydd i plast.
Utifrån en 3D-modell har forskarna lyckats skapa ett skydd gjort i plats som täcker hålet i sköldpaddans skadade skal.
Nu, sex år senare, mår hon bra. Sköldpaddan, som i dag är nästan en meter lång och 70 centimeter bred, samt väger cirka 95 kilo.
För att se att allt är som det ska genomgår hon årliga kontroller – och hon är i bra form.
– Vi skrubbade hennes skal, fick några nya mätningar och tog till och med ett blodprov. Denna information hjälper oss att bättre förstå vår havssköldpadda och fortsätta att ge henne bästa möjliga vård, skriver akvariet på Instagram.
För att utföra denna kontroll använder hennes vårdare en specialiserad korg, som sänks ner i hennes hölje och sedan höjs med en speciell hiss och vagn.
– Efter en hälsokontroll har hon flyttat hem igen till sitt akvarium, skriver Birch Aquarium på Instagram.
Havssköldpaddor anses av många vara så kallade ambassadörsdjur för bevarande av våra djurarter och denna historien stärker ju naturligtvis detta.