technytt.com
Efter forskningslarm: Nu ändras regler för ungdomsfotbollen

Efter forskningslarm: Nu ändras regler för ungdomsfotbollen

Forskning.se publicerar en sammanfattning som ställer sig frågan: hur farligt det är att nicka i fotboll? Just den har synats många gånger genom åren – och det är tydligt att analyser från förr inte speglar de mer förfinade metoderna som används i dag.

Så: det kan vara ganska farligt att nicka i fotboll och nu anpassar sig många nationsförbund med nya regler för unga fotbollsspelare.

Många länder har till och med infört nickningsförbud för unga fotbollsspelare. Skallskador har blivit alltmer uppmärksammade inom idrotten. Spelare inom kontaktsporter som hockey, amerikansk fotboll och rugby har i olika omgångar stämt sina förbund. 

Och nu visar det sig att nicka i fotboll också har påverkan på hjärnan. Forskning som i dag visar att demens är vanligare hos före detta allsvenska spelare, än snittet, har spätt på oron. Hur farligt är det egentligen att nicka? I dag har många länder infört nickningsförbud för unga fotbollsspelare. 

  • I England förbjuder man att nicka för alla under 12 år från och med säsongen 2023-2024.
  • I USA är det förbjudet att nicka för alla under 11 år och begränsas för 12-13 åringar.
  • I Sverige rekommenderas att spelare yngre än 13 år inte ska träna på att nicka.

Så här skriver Uefa i sin guide om ungdomsfotboll vad gäller nicka:
”Minska övningarna så långt som möjligt. Detta är särskilt viktigt för de yngre spelarna. Målet att minska nick under träning och matchspel kan uppnås genom att införa olika regeländringar såsom att minska planstorleken, spelarnas antal i lagen, målhöjd etc. Tränare bör utbildas om nödvändigheten av att gradvis gå vidare med nick-övningar genom de olika åldersgrupperna”.

Henrik Zetterberg, professor i neurologi vid Göteborgs universitet, publicerade 2007 en studie. Den genererade rubriken: ”Inga hjärnskador av fotbollsnickar.” Tio år senare blev han tillfrågan igen och då rekommenderade han: ”Nicka inte förrän puberteten”. Nu säger han:
– Kontrollerade nickar verkar inte ge några skador, men om man inte lyckas spänna nacken kan man få typen av rotationsskador, säger Henrik Zetterberg till forskning.se. Tidigare sa man att en liten smäll inte är så farligt. Men studier inom boxning, hockey och amerikansk fotboll har visat att även mindre kraftiga, upprepade smällar kan ge kroniska symptom.

Yelverton Tegner, vid Luleå Tekniska Universitet är professor i medicinsk vetenskap med inriktning på idrottsmedicin:
– Vad vi vet idag är att det inte finns ett säkerställt samband mellan nickar och demens. Vi vet bara att fotbollsspelare i Skottland och Sverige har en ökad incidens av demens, men vad den beror på är svårt att säga.

Att svenska spelare kan ha ökad risk för demens visade sig i en färsk studie från Karolinska institutet. 6000 spelare som var aktiva i Allsvenskan mellan 1924 och 2019 undersöktes. Studien gav: samtidigt som risken för demens var högre, var risken för Parkinsons sjukdom lägre. Spelarna levde också i snitt något längre än andra män.

Yelverton Tegner menar att medvetenheten om huvudskador inom idrotten har ökat, men att de fortfarande är ett problem. En del av problemet är att det är svårt att ge en diagnos direkt efter händelsen. Han jämför med en spelare som får en vridning i knät och tas av planen, med den som har fått en smäll i huvudet och fortsätter att spela.

Yelverton Tegner menar att man ska tillåta obegränsat antal byten, som i bandy. Idag får en utbytt spelare inte komma tillbaka in i spelet, men fria byten skulle göra ledare mer benägna att ta ut en skadad spelare för observation. Det skulle göra det möjligt att se på videoinspelningen och göra en säkrare bedömning av smällen och skadan.

En annan möjlighet är att använda en kylhjälm. Hjälmen, som innehåller en kylvätska, ska sitta på i 45 minuter efter smällen. I en studie publicerad i tidskriften Journal of Neurotrauma undersökte Yelverton Tegner och hans kollegor hjälmens effekt på ishockeyspelare som drabbats av hjärnskakning. De spelare som använde hjälmen kunde komma tillbaka i spel snabbare och hade inte lika hög risk att tvingas sluta spela med sin idrott.

Niklas Marklund, professor i neurokirurgi vid Lunds universitet, var nyligen på en konferens i Berlin. De skotska forskarna hävdade där bestämt att nickningar orsakar hjärnskador.
– Mina skotska kollegor vill framhäva att nickningar är farligt, men jag tycker att man ska ha mer på fötterna innan man gör förändringar i en idrott som utövas av 265 miljoner människor.

För att ta reda på hur det ligger till sammanställer Niklas Marklund, och ett par kollegor just nu all forskning de kan hitta om nickningar. Senast i början av hösten 2023 ska de ha ett svar.


Lamborghinis nya superbåt drar 88 liter per mil

Lamborghinis nya superbåt drar 88 liter per mil

Här är den mest kraftfulla och kompakta yachten i världen.En…
Skräckbilderna från New York – katastrofvarning!

Skräckbilderna från New York – katastrofvarning!

En gul rök ligger tät över New York – som…
Messi orsakar hysteri – de ligger bakom affären

Messi orsakar hysteri – de ligger bakom affären

Lionel Messi flyttar till Inter Miami – och det skapar…
Svenske Mattias utmanar Apple, Google och Microsoft

Svenske Mattias utmanar Apple, Google och Microsoft

Det handlar om internets gigantiska arkiv. Bolag och privatpersoner i…
Därför sågar experterna Apples jättenyhet

Därför sågar experterna Apples jättenyhet

I början på veckan lanserade Apples vd Tim Cook företagets…
Saabs nya u-fordon kan stanna 6 månader på 3000 m djup

Saabs nya u-fordon kan stanna 6 månader på 3000 m djup

Saab som bilmärke är dött och begravet. Men nu kommer…
Skandalbolag inviger Sveriges största solpark

Skandalbolag inviger Sveriges största solpark

För en vecka sedan invigdes Sveriges största solpark i Fjällskär…
Polestar ger sig ut på djupt vatten med ny elbåt

Polestar ger sig ut på djupt vatten med ny elbåt

Den har skandinavisk design. Den kommer göra sig bäst i…
Saab:s trippel-order värd 4,5 miljarder

Saab:s trippel-order värd 4,5 miljarder

Saab har på bara de tio senaste dagarna satt tre…
Svenskarna stämmer Apple, Google och Samsung på 500 miljarder

Svenskarna stämmer Apple, Google och Samsung på 500 miljarder

Här är svenskarna som kom på en fantastisk uppfinning som…

© Technytt.com 2023. 
Technnytt produceras av Techniqsolutions Sweden AB. 
Org nr: 556793-6900. Adress: Breda Gatan 8A, 115 21 Stockholm. Ansvarig redaktör: Maths Nilsson.