Den fyller 100 år i år – och det är världens dyraste kamera.
Leica 0-serie nr 105 såldes för 14,4 miljoner euro (motsvarande cirka 174 miljoner kronor) på Leitz Photographica-auktionen. Ett världsrekord i särklass.
Serieproduktionen av Leitz Camera, förkortat Leica, världens första 35 mm-kamera, anses vara en milstolpe inom fotografering. Men det var innan de började serietillverkas 1924 som de riktiga dyrgriparna kom till världen. Grundaren Ernst Leitz II lät tillsammans med designern Oskar Barnack, göra endast 31 modeller av prototypen 0-serien mellan 1923 och 1924. Och det är just en av dessa som nu har ”världsrekordet” när den såldes på den 40:e Leitz Photographica-auktionen för smått osannolika 14,4 miljoner euro.
Utvecklad av den berömde Oskar Barnack, han som var designern av den ursprungliga Leica I, den första precisions-miniatyrkameran som kom ut 1924. Barnack valde negativ-storleken på 36×24 mm, som vi fortfarande använder idag, även om vi känner till det begreppet bättre som ”fullformat”.
Ernst Leitz II bestämde sig för att sätta ”Barnacks kamera” i kommersiell produktion 1924 efter att de hade producerat en begränsad upplaga av 31 Leica O Serie-kameror 1923. Ernst Leitz II fattade detta beslut på egen hand eftersom alla hans rådgivare varnade honom för den stora risk det skulle innebära för ett så litet företag att komma in på kameramarknaden. Även de flesta professionella fotografer som hade presenterats för Leica trodde inte på en sådan kamera.
Just den här kameran är en Leica 0-serie nr 105. Denna var Oscar Barnacks personliga prototyp, och en av de 31 som gjordes för att testa om en fickkamera som använder 35 mm film.
Företaget ställde sig alltså frågande om detta skulle vara något som konsumenterna verkligen skulle gilla. Det verkar smått sensationellt idag, men i början av 1920-talet var ingen säker på om vanliga människor skulle vara intresserade av fotografi.