En kund fick ström genom kroppen när denne skulle duscha, efter att Svea Solar kopplat bort den så kallade PEN-ledaren. En annan person, en besiktningsman, råkade ut för samma sak när han skulle inspektera en installation. Nu kan Svea Solar förbjudas att installera solceller. Detta efter att Elsäkerhetsverket granskat bolaget och nu ifrågasätter myndigheten Svea Solars så kallade egenkontrollprogram.
Det är Realtid.se som skriver om Elsäkerhetsverkets åtgärd mot företaget Svea Solar. Bakgrunden är ett antal anmälningar om flera mycket allvarliga tillbud – och myndigheten ifrågasätter om bolaget följer sitt egenkontrollprogram. Svea Solar säger själva att bolaget nu har genomfört ett antal åtgärder.
Dessutom har det rapporterats om flera olyckor där bolagets egna anställda fått ström genom kroppen i samband med installationsarbete. Även Arbetsmiljöverket har tidigare haft starka åsikter om bolagets arbete med fallrisker. Elsäkerhetsverket menar nu att incidenterna är så allvarliga att Svea Solar nu riskerar förbud mot att installera solceller – om man inte snarast gör förbättringar.
– Då tillbuden är mycket allvarliga och inte endast av tillfällig art, då så många anmälningar kommit in till myndigheten, kan Elsäkerhetsverket komma att förbjuda Svea Renewable Solar AB att utföra elinstallationer till dess att ni kan visa att kraftfulla åtgärder gjorts inom företaget för att ni ska utföra elinstallationer enligt god elsäkerhetspraxis”, skriver myndigheten i sitt beslut, daterat den 10 maj 2023, enligt Realtid.se.
Svea Solar har sedan 2019 gjort över 20 000 installationer.
Svea Solar har fram till den 31 maj på sig att svara på Elsäkerhetsverkets frågor. Johannes Boson är ansvarig för den svenska verksamheten på Svea Solar, och han säger till Realtid att bolaget tar synpunkterna från både Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket på största allvar. Men han påpekar också att Svea Solar gjort cirka 20.000 installationer sedan 2019, och att de procentuellt sett således är en liten del där det har gått snett.
– Säkerhet är vitalt för oss, och det stämmer att vi har brustit i ett antal enskilda fall under den här perioden. Majoriteten av incidenterna ligger ett par år bakåt i tiden, och min upplevelse är att vi nu har bra rutiner på plats men att vi behöver lägga extra fokus på att rutinerna efterlevs, säger Johannes Boson till Realtid.
– Deras (myndigheternas) skrivningar låter ju allvarliga, men jag vill betona att vi har en god och kontinuerlig dialog med dem. Vi har ju samma målsättning om att kunna utföra vårt arbete så bra och säkert som möjligt.